22 Ekim 2015 Perşembe

Yeni Doğan Bebekte Kalça Çıkığı Nasıl Anlaşılır

Yeni Doğan Bebekte Kalça Çıkığı Nasıl Anlaşılır ?

Yeni doğum yapan annelerin en büyük korkusu olan Yeni Doğan Bebekte Kalça Çıkığı Nasıl Anlaşılır sorusunu uzmanlara sorduk ve cevabı doğumda kalça çıkıklığı tanısının ilk 6 ay içinde konulması, çocukların bandaj ve alçı gibi ameliyat gerektirmeyen yöntemlerle iyileşmesini kolaylaştırıyor. Kalça çıkıklığında geç tanı konulduğu zaman mutlaka cerrahi bir müdahale gerektiriyor. Uzman doktorların yaptığı açıklamaya göre kalça çıkıklığı, kalça eklemi kapsülünün gevşek olması sonucunda kalça kemiğini meydana getiren kemiklerin birbiri ile uyumunun bozulması nedeni ile oluşur ve kalça çıkıklığında erken tanı konulduğu zaman uyluk kemiğinin üst ucunun yuvasında tutacak önlemlerle eklemin uygun bir şekilde gelişmesi sağlanır. Yapılması gereken tanı ve tedavi yetersiz kaldığı zaman bebeğin büyüdüğü zaman bacağında aksama, bacak boyu eşitsizliği, ağrı oluşumları ve hareket kısıtlanması gibi sakatlıkların meydana gelebileceği belirtiliyor.


Türkiye’de kalça çıkıklığı bulunan kişi sayısı 22 bin 500 ve bu hastalığın oranı binde 15 civarındadır. Toplumumuzda son zamanlarda tıbbı tedavi yöntemlerin gelişmesi ve ilerlemesi sayesinde bu hastalığın görülme sıklığı azalış gösteriyor. Bu hastalığın ilk belirtisi, bebeğin bacağını uzatamamasıdır. Yeni doğan bebeklerde kalçada hareket kısıtlılığı dikkate alınması ve doktora götürülmesi gerekir. Bu rahatsızlık, çocukluk çağında ve daha sonra kalçada meydana gelen ağrı, bacak boyu eşitsizliği ve topallamaya neden olabilir. Özellikle de çoğul doğumlar, ailede kalça çıkıklığı sorunu bulunanlar, ilk doğum yapanlar ve kız çocuklarda risk daha fazladır. Şüpheli durumlarda röntgen filmi ya da ultrasonografisi çektirilerek erken tanı koyulmalıdır. Bebeklere doğru yöntemlerle bakmak çok önemlidir. Bacakları tutarak çekmek ve altını değiştirirken egzersiz yaptırmak amaçlı yapılan bazı hareketler riskli olabilir.


Yeni Doğan Bebekte Kalça Çıkığı Nasıl Anlaşılır makalemizin sonuna gelmiş bulunmaktayız. Soru ve önerileriniz için yorum bırakabilirsiniz.



Yeni Doğan Bebekte Kalça Çıkığı Nasıl Anlaşılır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder